« Poprzednie hasło: MĄDZIE | Następne hasło: [MĄNSZTUK] » |
MĄKA (319) sb f
f (375), m (1) [w funkcji n-pers].
sg | pl | |
---|---|---|
N | mąka | mąki |
G | mąki | Mąk(o)w |
A | mąkę | mąki |
I | mąką | |
L | mące |
sg N mąka (53). ◊ G mąki (166). ◊ A mąkę (30). ◊ I mąką (65). ◊ L mące (1). ◊ pl N mąki (2). ◊ G Mąk(o)w (1). ◊ A mąki (1).
Sł stp, Cn notuje, Linde XVI – XVIII w.
Użycia w pl na oznaczenie różnych gatunków mąki (3): BielKron 272v; vſtáwiamy: áby do niego [do Gdańska] wodą inné towary nieſzły/ iedno zboża/ mąki/ y leśné roboty SarnStat 1132 [idem] 1234.
W połączeniach szeregowych (18): ya kom ya [...] nyewszyąl vczeladnycze thwey barbary konopy mąky zytha prosza yączmyenyv ZapWar 1502 nr 1938, 1529 nr 2357, 1534 nr 2545; A Bowiem thimy drogamy wozą Pſchenyczą Slody, mąkę, myod y yne rzeczi MetrKor 57/119v [idem] 59/280v; Leop 1.Reg 25/18; BibRadz 1.Par 23/29, Eccli 39/30[31]; BielKron 37, 67, 111v; Mącz 192b; BielSpr 48v; BudBib Eccli 39/30[31]; SkarŻyw A3; Szuka gdzieby kupiłá mąki/ iárzyn/ máſłá BielRozm 10; WujNT Apoc 18/13; SarnStat 202.
W porównaniach (2): Kto dobrodzieyſtwá oddawa wdzięcżnośćią/ iákoby ofiarował mąkę/ á kto dobrodzieyſtwo okázuie/ cżyni ofiárę chwały. BudBib Eccli 35/2 [4]. Cf »miałki jako mąka«.
W charakterystycznych połączeniach: mąka dobrze wystana, najprzedniejsza, pieczona, prażona, przychędożona, szczyra, (u)warzona (2), wszelka (2); beczka mąki, czwirtnia, dzieża, efa (7), gar(z)ść (garstka, przygarśnie) (9), kadź (przykadek) (3), kłoda, korzec (5), łot (2), miar(k)a (11), trocha (7), wiertel; chleb z mąki (3), kasza (2), kołacz, kuch, kukiełka, łakoć, paszteta, placek (3), pokarm, uczyniony (czynić) (3), upiec.
peryfr. »[jakim] siać mąkę sitkiem« = być uczciwym lub nieuczciwym (1): Kto gęſtym á kto rzadkim śieie mąkę śitkiem. BielRozm 9.
»mąka czysta« = simila PolAnt, Vulg; pollen, pollis Mącz, Cn [szyk 12:3] (15): FalZioł V 63v; Tedy maſz ku Cielcowi oddáć ofiárę śniedną/ troię dźieſiątą część Efá/ mąki przednieczyſtey nágniećioney z połowicą Hinu oliwy. BibRadz Num 15/9, Lev 23/13, 17, Num 7/37, 43, 49 (11); Pollis, vel pollen, flos tritici, Pſzeniczny kwiát/ to yeſt naycziſtſza á nayprzednieyſza mąká. Mącz 308c; SienLek 117v; WujNT Apoc 18/13.
»mąka hreczysna, tatarczana« (1:1): FalZioł V 89; tám też żony ich zſypuią mąkę pſzeniczną/ y hreczyſną/ z ktorey náczynią pláckow StryjKron 161.
»mąka jar(ęc)a« [szyk 2:1] (3): FalZioł I 37c; iáręcey mąki żytney nábywſzy/ w nowy gárniec zálepiwſzy/ wſtáwić w piec áż ſye vpiecze SienLek 54; ty źiołá wſzyſtki zmieſzay z żytną mąką iárą SienLek 54.
»mąka jęczmienna« = alica Murm, BartBydg; polenta (pulenta) Mącz [szyk 48:11] (59): Murm 119; BartBydg 7; Też mąka ięcżmienna/ z ſokiem babcżanym/ á ſtrochą ocztu zmieſzana/ á ciepło na żywot przyłożona. Stanowi barzo cżyſcie ſtolcze. FalZioł V 39, I 1c, 2b, 23c, 43b, 52b (39); GlabGad G7; Mącz 308a; SienLek 66v, 85v, 86v, 90, 100v (16).
»mąki mełcie; mąka umełta« (1;1): wezmi [...] koſci iakichkolwiek ſtarthych na proch/ dwie dragmie, mąki z riżu vmełtey ſtarłſzy/ á zmieſzay ty rzecży wſzytki ſpołem FalZioł V 89; Klucżnik około mąki mełćia ma doyźrzeć/ áby tego w podrunie záwżdy z potrzebę miał. GostGosp 54.
»miałka mąka; miałki jako mąka« (2;1): Similaginaceus panis, Z miáłki mąki pſzeniczney vcziniony/ zemłá/ biały chleb. Mącz 393d, 393c; ále [proch] ma być miałki iako mąká. BielSpr 73v.
»mąka owsiana« [szyk 2:2] (4): FalZioł III 24d; Avenaria farina, Owſiána mąká. Mącz 20a; SienLek 56v, 126.
»mąka pospolita« (1): Wychodziło v krola Sálomoná káżdy dzyeń ná ſtrawę/ białey mąki trzydzyeśći korcy/ á poſpolitey ſześćdzyeſiąt korcy BielKron 76v.
»mąka pszeniczna (a. pszenna, a. pszenica)« = similago Murm, Vulg, Mącz, Cn; simila Mącz, Cn [szyk 29:3] (32): Murm 119; NAprzod mąka piecżona pſzenicżna z winem albo z wodą vwarzona á maſlem omaſzcżona/ ieſth barzo na kaſzel dobra FalZioł V 81v, I 7b, 92b, 93a, III 25a, b (15); mąka pſzenna dla ſwey miałkoſci ieſt barzo tłuſta y rzadka GlabGad G7; Leop Lev 2/1; BibRadz Eccli 39/30[31]; BielKron [852]v; Mącz 393c, d; SienLek 71, 78, 86v, 102, 121 (8); BudBib Eccli 39/30 [31]; StryjKron 161.
»mąka rżana, żytna« [szyk 5:3] (4:4): ZapWar 1527 nr 2395; Też ſok Cżemierzicze z mąką rżaną zmieſzany/ myſzy od thego zdychaią FalZioł I 46a; Takież chleb/ á wſzakoż z żytney mąki dobrze wyſtaney/ więczey cżłowieka tucży FalZioł III 25b; GlabGad G7; SienLek 54 [2 r.] 121, 129.
»mąka siana« (1): Nábráli tedy ludzye Izráelſcy s ſobą mąki ſianey pirwey niżli ná kwás zádzyáłána byłá BielKron 30.
»starty na mąkę« (1): Też wyka trochę vprażona, á potym ſtarta na mąkę, á z miodem zmieſzana [...] barzo tucży wyzchłego cżłowieka FalZioł V 89v.
»światła mąka; światłość mąki« = mąka wyborowa, najdelikatniejsza; Clusinum far, pollis, simila Calep (3; 1): Pollis ‒ Kwiat naziczie, item ſwiatłoſczmąki. Calep 818a; Similagineus ‒ Zſwiatłei maki vczinioni. Calep 981a, 208a, 981a.
W połączeniu z nazwą rośliny lub przymiotnikiem od tej nazwy [w tym: czego (27), ai (18), z czego (4); mąka + określenie (46), określenie + mąka (3)] (49): Wezmi [...] mąki naſienia lnianego/ maſła throchę/ woſku theż niewiele/ á ſtego vcżyń maſć FalZioł I 81c; Theż woda tego Koſmacżku zmieſzana z miodem/ z mąką wilczego grochu/ rany cżyſci FalZioł I 114a; Mąka ſtych gorzſkich Lupinow zmieſzana z miodem/ ieſt dobra ku iedzeniu tym ktorzy gliſthy maią w żołądku albo w ielitach FalZioł III 17d; Mąka pthaſzey wyki żywoth odmiękcża y vrynę pędzi FalZioł III 22a, I 3a [2 r.], 5b, 47d, 81a, c (43); Lomentum, Mąká wielogrochowa którą zmázy ná ſzáciech wycieráyą y wymymáyą [!]. Mącz 197a; á wſzákże miáſto otrąb lepſza ieſt bobowa mąká kiedy może być. SienLek 118; Weźmi [...] mąki ięczmienney ieden łot/ mąki z koźiorożcu tyleż/ zmieſzay ſpołem á czyniąc plaſtry przykłáday SienLek 146, 86v [2 r.]; Calep 612a.
W charakterystycznych połączeniach: mąka bobowa (15), kąkolowa (2), wielogrochowa, (u)warzona (2); mąka czarnuszki (czarnuszkowego nasienia) (3), fenigreci (fenumgrekum) (12), lnianego nasienia (siemienia) (6), lupinow gorzkich, ptaszej wyki (2), wilczego grochu (3); mąka z gorzkich lupinow, z gorzkich migdałow, z koziorożcu, z lnianego nasienia; mąki łot (2); uczyniony z mąki (2); uwarzyć mąkę.
ZZa