[zaloguj się]

DROBIANKA (2) sb f

drobianka (1), drobiunka (1); drobianka Calep; drobiunka BartBydg.

o oraz oba a prawdopodobnie jasne (tak Cn).

Fleksja

N sg drobianka (2).

stp brak, Cn notuje, Linde XVI (błędnie zamiast: drobinka) ‒ XVIII w.

Potrawa przyrządzona z rozdrobnionych składnikow:
a. Zupa z chleba nakruszonego w piwie, winie, mleku itp.; offa BartBydg; aqua intrita facta, panis intritus cerevisiae, panis in lacte intritus, intrita panis e vino, protrimentum intritum Cn (1): Offa, dr. cibarium ex frusto panis in iute [lege: iure] pingvi humeotatum seu intinctum aut in brodio, przilyepa, drobyvnka. BartBydg 101.
b. Prawdopodobnie inny rodzaj potrawy zawierającej wiele rozdrobnionych składników; intritum Calep, Cn; protrimentum Cn (1): Intritum, penultima producta, Genus edulii ex aliis, caseo, oleo, ovis, et porto concinnatum: ita dictum quod in mortario teratur. ‒ Drobianka. Calep 553a.

Synonimy cf DROBINKA.

Cf DROBINKA

ZZie