« Poprzednie hasło: [KLAR] | Następne hasło: 2. [KLARET] » |
1. KLARET (7) sb m
klaret (6), kłaret (1); klaret FalZioł (3); klaret : kłaret Mącz (3 : 1).
k- (5), c- (2).
-å- (3), -a- (1) Mącz (3 : 1); e jasne.
Fleksja
sg | |
---|---|
N | klåret |
G | klåretu |
A | klåret |
sg N klåret (3). ◊ G klåretu (1). ◊ A klåret (3).
Sł stp brak, Cn notuje, Linde XVI – XVII w.
Wino przegotowane z wonnymi przyprawami lub osłodzone miodem i przecedzone, także miód pitny; czasem napar z ziół leczniczych na winie; mur(r)ina (a. myr(r)ina) Mącz, Cn; melicraton, (vinum) mulsum Mącz; vinum aromatites a. Hippocraticum, vinum conditum cum aromatibus sacco percolatum, vinum myrrha a. unguento conditum Cn [claretum Łac śr] (7): Też możeſz ſobie vcżynić Claret tym obycżaiem/ wezmi Trłycży garſć/ Czinamonu/ gałganu/ dwie dragmie, imbiru trochę, ſtłutz ty rzecży wſzytki miałko á warż ie w winie/ á przyłoż trochę miodu ſſzimowanego/ á potym przecedz przez worek FalZioł I 31a, +2f, I 42b; Melicraton, Klaret/ pity miód/ lipiec. Alias vinum mulsum. Mącz 214b; Murina, vel Myrina, Korzenne wino. Korzeniem przipráwiáne/ kłaret. Mącz 240a, 235d [2 r.].
Synonim: hipokras.
MM