« Poprzednie hasło: [PIECZONOŚĆ] | Następne hasło: PIECZORA » |
PIECZONY (108) part praet pass pf i impf
pf (106), impf (2): w znacz. 1. CzechEp 57, znacz. 3.
e oraz o jasne.
sg | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
m | N | pieczony | f | N | pieczonå | n | N | pieczon(e), pieczono |
G | pieczonégo | G | pieczon(e)j, pieczoné | G | pieczon(e)go | |||
A | pieczony | A | pieczoną | A | pieczon(e) | |||
L | L | pieczon(e)j | L |
pl | ||
---|---|---|
N | subst | pieczoné |
G | pieczonych | |
D | pieczonym | |
A | subst | pieczon(e) |
I | f | pieczonymi |
sg m N pieczony (23). ◊ G pieczonégo (4); [-égo], -(e)go (4). ◊ A pieczony (6). ◊ f N pieczonå (7); -å (1), -(a) (6). ◊ G pieczon(e)j (9), pieczoné (1) OpecŻyw. ◊ A pieczoną (7). ◊ L pieczon(e)j (1). ◊ n N pieczon(e) (9), pieczono (1); (attrib) -(e) (8); (praed) -(e) (1) SienLek, -o (1) Mącz. ◊ G pieczon(e)go (2). ◊ A pieczon(e) (5). ◊ pl N subst pieczoné (13); -é (1), -(e) (12). ◊ G pieczonych (7). ◊ D pieczonym (1). ◊ A subst pieczon(e) (11). ◊ I f pieczonymi (1).
Sł stp s.v. 2. piec, Cn notuje, Linde XVI – XVII w.
pieczony na czym (3): około ktorego [ognia] ryb doſyć piecżonych na rożenkach było BielKron 442; Mącz 246d; SienLek 112.
pieczony z czym (1): idź ná Krákowſki rynek/ tám ſie nádziwuieſz/ áno iedná kiełbaſki ſmáży/ druga gzelce przedáie/ druga wątrobę piecżoną z octem á s cebulą RejZwierc 111v.
pieczony w czym (1): Subcineritius – Chlieb w popielie pieczoni. Calep 1015a.
W połączeniach szeregowych (4): FalZioł IV 41c [2 r.]; GlabGad H3; Bo z iábłuſzká możeſz ſobie kilká potrawek vcżynić/ dobre wárzone/ dobre ſmáżone/ dobre piecżone RejZwierc 107v.
W przeciwstawieniach: »(u)warzony w wodzie (3), surowy (2) ... pieczony (ogniem a. u ognia)« (3): KrowObr 137; gdzye będzyecie ieść báráná oney nocy/ nie wárzonego áni ſurowego/ ále piecżonego u ogniá BielKron 30 [przeklad tego samego tekstu] BudBib Ex 12/9.
W charakterystycznych połączeniach: pieczona(-y, -e) cebula (4), chleb (9), cielęcina, dzierlatka, figi, gęś, gruszki (2), jajca zajęcze, jeż, kury, mąka, miecherz, mozg, mysz, placek, płuca wieprzowe, reubarbarum, sol, śliwy, syr, wieprz, żołtka.
»jaje pieczone« [szyk 4:1]: FalZioł IV 20b; zdrowe mu [...] ćwiklane liście ze bzowym wárzone z máſłem álbo z Oliwą/ iáycá miękko pieczone. SienLek 38v, 82v, 83v, Vuu4.
»mięso pieczone« [szyk 7:1]: FalZioł IV 11d, 12c; GlabGad H3; Tostus, Pieczone mięſo/ piecziſte. Mącz 459d; Mięſá pieczonego przed potráwámi niewiele ieść SienLek 41v, 13, 42, 101v.
»pieczony ogniem, u ognia« (1:1): BielKron 30; Nie będziećie ieść zniego nic ſurowego álbo coby vwarzono w wodzie/ lecż piecżone ogniem [assum igni] BudBib Ex 12/9 [zawsze przekład tego samego tekstu].
»pieczony w piecu« = coctus clibani PolAnt (3): A gdy byś offiárował offiárę pieczoną wpiecu [coctum in clibano]: z białey mąki/ [...] Thedy [...] Leop Lev 2/4; RejFig Ee2v; BudBib Lev 2/4.
»pieczony a surowy« (1): Aby żądny Mnich mięſá y wárzoney rzetzy ieść nieſmiał/ iedno thylko pietzone á ſurowe rzetzy KrowObr 137. [Ponadto w przeciwstawieniach 2 r.]
»(u)warzony albo (i (też)) pieczony« [szyk 6:4] (10): Iaſicz [...] dobri ieſt piecżony y też warzony FalZioł IV 42c, IV 20b, 41d, 44d, V 81v; GlabGad H2v; Mącz 453a; potráwy nieprzypráwne máią być/ mięſo wárzone álbo pieczone SienLek 13, Vuu4; ModrzBaz 112. [Ponadto w połączeniach szeregowych 4 r.]
Cf NIEPIECZONY, 2. PIEC, PIECZYSTY
DDJ