« Poprzednie hasło: MIĘSNY | Następne hasło: (MIĘSOJAD) » |
MIĘSO (819) sb n
mięso (784), mieso (12), mięsso (13), miesso (10); mięso: mieso Murm (9 : 3), KromRozm II (3:1), BielKron (55:5), Mącz (53:2); mięso : mięsso ZapWar (2:2), StryjKron (2:1); mięso : mieso : mięsso : miesso LibMal (5:1:8:1); mięsso: miesso Calep (2:9).
o oraz e jasne.
sg | pl | |
---|---|---|
N | mięso | mięsa |
G | mięsa | miąs |
D | mięsu | |
A | mięso | mięsa |
I | mięsem | mięsy |
L | mięsie | |
inne | sg N a. A - mięso; sg G a. pl A - mięsa |
sg N mięso (213). ◊ G mięsa (269). ◊ D mięsu (7). ◊ A mięso (241). ◊ N a. A mięso (1). ◊ I mięsem (39); -em (2), -(e)m (37). ◊ L mięsie (31). ◊ pl N mięsa (4). ◊ G miąs (3). ◊ A mięsa (9). ◊ I mięsy (1). ◊ sg G a. pl A mięsa (1).
Sł stp, Cn notuje, Linde XVI ‒ XIX w.
- 1. Miękkie części organizmu ludzkiego i zwierzęcego (w użyciach nie zaliczonych do podgrup ‒ głównie ludzkiego); ciało w odróżnieniu od kości; niekiedy to, co jest pod skórą, wnętrzności
(817)
- Przen: Istota cielesna (1)
- a. O tkankach patologicznych (61)
- b. Części zabitych zwierząt rzeźnych, dziczyzny, ptactwa, ryb i innych stworzeń, niekiedy też ludzi, o przeznaczeniu głównie jadalnym, rzadziej rytualnym lub medycznym; potrawy sporządzone z tych części, w użyciach bez przydawki charakteryzującej: głównie mięso zwierząt i drobiu w odróżnieniu od ryb (660)
- c. Trup, padlina (2)
- 2. Ciało ludzkie w odróżnieniu od duszy, grzeszny pierwiastek w człowieku w odróżnieniu od łaski (2)
- 3. [Miąższ owoców]
mięso czyje [w tym: pron poss (2), G pron (2), ai (1)] (5): FalZioł IV 34d; GlabGad Iv, K6v; tedy wymłocę mięſo wáſze ćierniem ſpuſzcżey y oſtem. BudBib Iudic 8/7; Tedy go porwano y ćiągniono ná kátowniey/ y mięſo iego tárgano áſz do kośći SkarŻyw 441.
W połączeniu z określeniem miejsca w ciele lub organu wewnętrznego [w tym: około czego (3), ai (2), czego (1), w czym (1) ] (7): Mięſo około zębow ſcieńcża. FalZioł ‡5a, I [1152]a, II 3b; Cżemu mięſo w ſerczu ieſt ſuche á mnieyſze ſamo w ſobie, niżli inſzego ciała mięſo. GlabGad E3v, E5, E7.
W połączeniach szeregowych (3): LibMal 1544/89 [2 r.]; któré [ciała nasze] ćiáłá prawdźiwégo páńſkiego y krwie vżywáią? tákowégo ćiáłá y krwie: które ieſt z diſpoſiciey człowieczéy/ wedle człowieka/ to ieſt/ zmiéſza [!]/ z żył/ y z kośći BiałKat 276.
W przeciwstawieniu: »kość ... mięso« (1): Torus item, Mięśiſte ćiało gdzie máło kośći á wiele mięſá. Mącz 460a.
W charakterystycznych połączeniach: mięso odewstaje, ogniło, pada (opadło) (5), (za)roście (2), rozpędza się; mięsa narosło (2); odewstanie mięsa, moszczenie; mięso goic, kąsać, mnożyć, odrzazywać, przepalać, (na)rościć (naraszczać, urościć) (8), strawić (trawiący) (2), ścieńczać (2), targać, wygryzać, wymłocić; błony od mięsa oddzierać; mięso ciężkie, czarne, człowiecze, miąsze, miękkie, psie, rzadkie, suche, twarde, wątrobne, wierchnie, wnętrzne, żołądkowe; mięso w ciele, w sercu, około zębow (3); sztuczka mięsa.
»żyłowate mięso« = mięśnie, muskuły (1): Musculi, Myſzki w ciele á w członkách człowieczich/ to yeſt żyłowáte mięſo. Mącz 238b.
»mięso i kości« (1): Ten pewnie/ iż ćiáło z mięſá y z kośći przez zámknione drzwi y mury y drzewá wnioſł. SkarKaz 204b. [Ponadto w połączeniu szeregowym 1 r.; w połączeniach niewspółrzędnych i różnych członach zdania złożonego 8 r.].
»mięso i skora« [szyk 1:1] (2): FalZioł V 101; Redivia, [...] Odwſtánie skóry y mięſá od páznokći. Mącz 349a. [Ponadto w przeciwstawieniu 1 r.; w połączeniach niewspółrzędnych i różnych członach zdania złożonego 7 r.].
»i z mięsem, i z skorą; i z mięsem, i z piory« = w całości (1;1): RejZwierz 67v; O nędzny ſwiecki Pawie y z mięſem y s piory/ Iuż leżyſz oſkubiony/ drudzy cie drą s ſkory. RejWiz 84.
W charakterystycznych połączeniach: mięso (prze-, u)roście (wyrasta) (7); mięso [jakie] goić, (wy)gubić (3), niszczyć (2), posypować (zasypować) (4), spędzać, tracić, trawić (7), wygryzać (gryźć) (5), wyjadać (2), wykorzeniać, wysuszać, zdejmować, zganiać (wyganiać) (3); namazować na mięso, przyłożyć.
»złe, (z)gniłe (a. zagniłe), martwe (a. zmartwiałe), niedobre, odrętwiałe mięso« [w tym: z(a)gniłe a złe itp. (5)] = gangrena; gangraena Murm, Mymer1, BartBydg, Mącz; caro mortua BartBydg, Mącz; caro mortua Murm; morticina caro Mącz [szyk 11:10] (11:7:6:1:1): Murm 78; Mymer1 39; BartBydg 22, 63; Proch tego ziela martwe mięſo albo dzive mięſo wnątrz trawi á zwłaſzcża mięſo martwe ktore bywa w fiſtułach trawi FalZioł I 10c; Wodka przeciw złemu mięſu/ kthore ſie w vſciech mnoży z francze FalZioł II 20d, *c, I 10c, 22d, 46c, 67c (15); Gangrena caro emortua, Zgniłe/ odrętwiáłe álbo zmartwiáłe mięſo/ niektórzi zową Rák chorobę. Mącz 142c, 232c.
W połączeniu z określeniem zwierzęcia, człowieka [w tym z wyrazem pełnoznacznym: ai (117), czego (23); z zaimkiem: czego (43), pron poss (4), z czego (4), w czym (4); mięso + określenie (128), określenie + mięso ( 67)] (195): BierEz P4, S; Murm 161 [2 r.]; Mymer1 40v; BartBydg 12; ZapWar 1532 nr 2416; Thakże y ſarnie/ zaięcże/ y inſzich leſnych zwierzątek mięſo ieſth kruwcżeyſze y czirpnieyſze FalZioł I 95d, I 34b, 42c, 95d, 144a 23 (83); GlabGad D2v, E6, G3, G5, H4, I, K6v; MiechGlab 22; WróbŻołt 49/12; LibMal 1545/98v, 1546/117v, 118 [2 r.], 121 [2 r.], 1547/132v; Izaſz ia kyedy będę yadł ty myęſá wołowe/ Abo izali będę pił brzydkye krwye kozłowe LubPs N3; Leop 1.Reg 25/11, Ps 49/12, Zach 11/16; BibRadz Lev 26/29, Num 18/18, Ps 49/13; Kámbales/ ći ludzkie mięſo iedzą. BielKron 8v, 25, 36v, 37v, 44v, 139 (17); GrzegRóżn E; caro arietina, Báránie/ álbo/ Skopowe mięſo. Mącz 16a, 26c, 27c, 30b, 184c, 189c (17); ábowiem ma wieprzowe mięſo y wonią y ſmákiem nieiáką właſność ku ćiáłu człowieczemu SienLek 6, 6, 6v [2 r.], 7, 7v, 8 [2 r.] (23); HistRzym 71; BielSpr 54; Mięſá z nich [De carne eorum] ieść nie będziećie BudBib Lev 11/8, Lev 11/11, Num 18/18; CzechRozm 261v [3 r.]; KochPs 75; SkarŻyw 571; Dozwolił też Pan Bog Noemu/ y iego Potomkom mięſſá źwierzęcego/ álbo bydlęcego/ y inſzych potraw vżywáć/ ktorych przed Potopem ludzie nieználi/ áni vżywáli StryjKron 6, 160; BielSen 7; GórnRozm Nv; Porcinarius ‒ Szwinie mieſso przedawaracy [!]. Calep 823a; LatHar +8, 194, 386; WujNT 30, 286, 322, Apoc 29/21; SarnStat 378; SkarKaz 157b.
W połączeniu z nazwą części ciała [w tym: z czego (3), od czego (1)] (3): iedz iey [ryby] mięſo zgrżbieta od głowy pierwſze zwono, wtore y trzecie/ á z brzucha nie iedz mięſa FalZioł IV 45c; BielKron 63v; Offa penita Mięſá ſztuká od ogoná/ álbo z poſledniey czwierćy. Mącz 260d.
W połączeniach szeregowych (49): Murm 160; FalZioł V 82, 94v; GlabGad I7v, L4; SeklWyzn f2; HistAl K3; Dawa nam Bog doſyć z niebá/ Trunkow mięſa ryb y chlebá BielKom E7v; KrowObr 80v, 97, 98 [2 r.], 196; RejWiz 156v; Leop Lev 8/17, 1. Reg 25/11; Támże przed nim krowá oná ma być ſpaloná ſpołu z ſkorą/ z mięſem/ ze krwią y z gnoiem iey. BibRadz Num 19/5; BielKron 37v, 38v, 272v, 279v, 318; Mącz 55a, 202b, 260c, 364d; SienLek 4, 9v; BielSat D3v; KuczbKat 405; RejZwierc 59, 111 marg, Bbb3; BielSpr 53v, 54v; Y my nie przeto pośćimy/ żeby mięſo/ iáycá/ mlecżno niedobre było WujJud 197, 190v, 198; ModrzBaz 33, 33v; SkarŻyw 259; ReszList 167; BielRozm 29; GórnRozm Nv; WujNT 151, 744; SarnStat 378; KmitaSpit A2v; CiekPotr 37.
W przeciwstawieniach: »mięso ... skora« (2): Gonią Liſa nie dla mięſa ale dla ſkory FalZioł IV 14a; RejWiz 59.
[Ze względu na postne (lub jarskie) i mięsne pożywienie] »mięso ... ryby (2), chleb, grzanka, krupy, owoce, ziołka« (7): BielKom C; RejWiz 105; ia krup nierad iadam/ wolę mięſo. OrzList b2; Y zmyſliłem ſobie Poſth nigdy nie iadáć mięſá/ tylko trochę owocow BielKron 459; Mięſa po przyiętym zákonie nigdy nieiadł/ iedno ryby SkarŻyw 309; Owcá ie źiołká/ wilk ſię w mięśie kocha. CzechEp 37; SkarKaz 121a.
W porównaniu (1): ták bes Kápłaná ludźie ſą nie ſmáczni/ iáko mięſo bes ſoli OrzRozm E.
W charakterystycznych połączeniach: mięso baranie (11), brzydkie (brzydliwe) (2), bydlęce (bydlęcia) (8), bykowe (4), cielęc(i)e (cielcowe) (5), ciepłe (2), cierpnące (cirpne) (3), człowiecze (3), czyrwone, dawione, (nie)dobre (20), elefanta, gęsie, z grzbieta, grzywacza (grzywaczowe) (2), jadowite, jaszczorcze, jelenie (4), jeżowe (2), kapłonie (2), kiernozie (2), kogucie, kokosze (2), końskie (2), kotowe, kozie (4), kozłowe (koźle) (5), krolikowe, kruchkie (7), kuropatw(ie) (2), kurze, lekkie (2), lelkowe, ludzkie (5), lwowe (2), martwe, miąsze (3), miękkie (4), młode, niedźwiedzie, niestrawne, ofiarowane, od ogona, owcze (3), przepiorcze, psa (2), ptasze, rakowe, ryby, sarnie (2), skopowe (skopu) (8), skowronkowe, słodkie (3), smaczne (3), smoka, spalone, srocząt, stare (4), subtelne (3), suche (4), świnie (10), (nie)twarde (5), wielbłądowe, wieprzowe (wieprza) (21), wilcze (2), wilkie (wilgotne) (2), wołow(e) (25), wrobla, zajęcze (6), (nie)zdrowe (3), zimne (2), złe, zwierząt (zwierzęce) (5), żaby, żorawie; mięso nasyca, tuczy (2), we (3); chować mięso, krajać, kupić (kupować) (4), maczać (wymoczyć) (2), ofiarować, płokać, pokraść, polewać, porwać, (o)przedawać (sprzedawający) (3), przyprawić, skwarzyć, spalić (2), trawić (2), żwać; chcieć mięsa, (po)dać (dawać) (13), nakarmić (2), narąbać, przykładać (przyłożyć) (2), (po)żądać (2); przekupień mięsa; mięsem nasycony (2), okładać, opatrować; pożywać z mięsem, (u)warzyć ((u)warzony) (7); w mięsie się kochać (3), (u)warzyć ((u)warzony) (8).
á poday mu [sokołowi] mięſá/ Vźrzyſz żeć on o grzankę niedba nie ni kęſá. RejWiz 105.
y chłubią ſie z mięſá/ áno y polewki nie widzieli. GórnDworz Aa3v.
Tráfiło mięſo ná ząb. CiekPotr 69.
»wstrzyma(wa)ć się, powciągać się, wstrzymawanie (a. strzymanie) (się) od mięsa« [szyk zmienny] (4:1:3): KromRozm II x3v; Poſt w kośćiele zwycżáyny nie inſzego nie ieſt/ iedno [...] pewnych dni od mięſá ſie wſtrzymawáiąc/ raz tylko przez dźień [...] ćiáłu pośilenie dáwáć. WujJud 189v, 190v, 196v; LatHar 125; WujNT 80, 595, 744.
»mięso pieczone (a. upieczone), pieczyste; mięso piec« = tosta caro Mącz; assa caro; assare carnem PolAnt [szyk 12:5] (12:1;4): Mieſo też iego piecżone/ pomaga bolenin wnętrza FalZioł IV 11d, IV 12b, 29d, 41b, V 64a; GlabGad H2v [2 r.], H3 [2 r.]; Mącz 459d; SienLek 13, 41v, 42, 101v; BudBib Ex 12/8, Is 44/19; StryjKron 160.
»polewka, jucha z mięsa; polewka mięsa« = rosół [szyk 4:1] (2:1;2): FalZioł I 52d, IV 3b, 4c, V 19b; A zwłaſzcża od polewki mięſa wołowego, albo też kapłuniego [tuk] barzo ſie mnoży. GlabGad D2v.
»połeć, strona, szołdra mięsa« = succidia Murm, Mymer1, BartBydg, Mącz, Calep [szyk 16:1] (8:8:1): Tarmus vermis lardi. eyn made Robak wpołćyu myęſá álbo wſłonynach. Murm 103, 160; Mymer1 41v; ZapWar 1528 nr 2468, 1545 nr 2630; BartBydg 153; Theſch thamo wkrakowſkyey stronye polſtrony myąſſa wyeprzowego vkradl LibMal 1545\98v, 1545/105, 1546/117v, 118 [2 r.], 121, 1547/132v; Mącz 426d [2 r.]; Calep l024a. Cf »połeć mięsa solona«.
»smażone (a. wysmażone) mięso; mięso smażyć« = caro frixa Murm (4;1): Murm 160; Smażone mięſo barzo ieſt nie zdrowe GlabGad H3, H3; StryjKron 160; Calep 268a.
»mięso solone, słone; połeć, sztuka mięsa solona(-y); mięso (po)solić« [w tym: słone mięso solić (1)] = lar(i)dum; succidia; aspergere salem carnibus Mącz [szyk 7:2] (4:1;1:1;3): ZapWar 1532 nr 2416; Mięſa zagniłego/ albo ſolonego w faſach: nie pożyway. FalZioł V 64a; Mącz 30b, 184c, 404a, 426d; SienLek 152; Oczko 26v; Słone mięſá o ś. Marćinie ſolić vmieiętny ma. GostGosp 68.
»surowe mięso« [szyk 4:2] (6): Murm 81; Mięſo też końſkie y inſzych bydląth iedzą napoły ſurowe [carnes ... semicrudas] MiechGlab 22; BibRadz I 5d marg; Visceror, Rozdawam/ ſurowe mięſo miedzi lud. Mącz 499c, 499c; SienLek 4.
»sztu(cz)ka, kęs, kawalec mięsa« = offa Murm, Mącz, Calep; offella Mącz, Calep; caruncula Calep [szyk 20:4] (20:3:1): BierEz K3; Murm 160; FalZioł I 24c; LibMal 1546/117v, 121 [2 r.]; RejWiz 72v; RejZwierz 126 [2 r.]; położył przeń krolewſką ſztukę mięſá/ to ieſt/ s práwey cżęśći Báráná przedniey. BielKron 63v; Mącz 260c, d [2 r.]; Prot B2; SienLek 152v; HistLan E4; RejZwierc 104v [2 r.]; WerGośc 242; Calep 167a, [725]b [3 r.]. Cf »sztuka mięsa solona«.
»mięso świeże« [szyk 6:2] (8): Też gdi ią vwarzyſz z mięſem ſwieżem, ieſt dobra ku iedzeniu FalZioł I 74a, I 90c, 123c, V 46v; Y owſzem mięſo ſwieże wieprzowe takowym na lepſze bowiem ono richley ſie ſtrawi GlabGad K6v; SienLek 132; WerGośc 242; KlonFlis Cv.
»tłuste mięso; tłustość od mięsa« = abdomen, liquamen a. pinguedo carnis Murm, BartBydg [szyk 5:1] (4;2): Abdomen pinguedo carnis Feiſte vom fleiſch Tłuſtoſć od myęſá Murm 60; BartBydg 2b; FalZioł I 34b, 119d; GlabGad E7v; SkarŻyw 571.
»(u)warzone, warzyste mięso; mięso (u)warzyć (a. rozwarzyć); mięsa nawarzyć« = caro elixa Murm, Mymer1, Mącz; caro frixa Mymer1; coquere carnes Vulg [szyk 15:11] (14:1;9;2): Murm 160; Mymer1 40 [2 r.]; FalZioł IV 5b, c, 25c, 29d, 31a (8); GlabGad H2v, H3 [3 r.]; Leop Lev 8/31; Nie warz koźlego mięſá w mleku mátki iego BielKron 36v, 37v, 445v; Mącz 196b; potráwy nieprzypráwne máią być/ mięſo wárzone álbo pieczone SienLek 13, 42, 56, 89, 192; StryjKron 160.
»mięso wędzone« = infumata caro Mącz [szyk 3:2] (5): FalZioł V 46v; GlabGad G3; Widźieliſmy tám wiele mieſa cżłowiecżego wędzonego wiſząc BielKron 445; Mącz 139b; KmitaSpit A2v.
»mięso (drobno) (z)siekane, drobne, drapane, utłucone; mięso stłuc; mięsa siekanie« [w tym: drapane albo utłucone itp. (2)] [szyk 6:2] (2:2:2:1;2;1): FalZioł IV 30, 32b; GlabGad H3v [2 r.]; Pulpamentum, Lákoć/ łákotna potráwá/ á zwłaſzczá zdrápánego/ álbo z vtłuconego mięſa/ yákoby káſzá vczyniona. Mącz 331a, 467c; BielSpr 53; Iuſz dziś nie máſz zábaw/ wołánia/ mięſa śiekánia/ kuchárzow biegánia SkarŻyw 92.
»żylaste mięso« (1): Pypeć álbo Flegmę ty rzeczy mnożą/ żylaſte mięſo/ iáko nogi źwierzęce SienLek 9v.
»mieso albo ciało« (1): Ktoreſmy pothym vpomináli áby tákiego okrućieńſtwá przeſtháli/ á ſwego mieſá álbo ćiáłá nie żárli BielKron 445. [Ponadto w połączeniach niewspółrzędnych 3 r.].
»krew i mięso; mięso ze krwią« [szyk 4:1] (1;4): vſtáwę onę Apoſtolſką o ſtrzymányu odekrwye y myęſá czártom ofyárowánego ſniſſczył KromRozm II x3v; Nie będziećie ieść mięſá ze krwią [Non comedetis cum sanguine] Leop Lev 19/26; BibRadz I 5c marg; BielKron 5v, 465. [Ponadto w połączeniu szeregowym 1 r.; w połączeniach niewspółrzędnych i różnych członach zdania złożonego 10 r.].
»mięso a(l)bo (i) mleczno; mięso i z nabiałem« (4;1): MurzNT 13v, 111; KrowObr 61v; WujJud 196; Y my nie wielką rzecz czynim/ iż mięſá y mleczná nie iemy/ mamy ryby y ine potráwy. SkarKaz 121a. [Ponadto w połączeniach szeregowych 4 r.; w różnych członach zdania złożonego 1 r.].
»mięso i ptastwo (a. ptaki)« (2): Mięſa y ptáſtwá dał im wielką moc Pan Bog. SkarŻyw 484 marg; StryjKron 160.
»mięso, (i, a(l)bo) ryby (a. ryba); mięso z rybami« [szyk 8:2] (9;1): FalZioł I 50d, III 38d, IV 42b; Nic ná tym yeſli kto w pyątek álbo w nyedźyelę poſći/ álbo poſćye iż myęſo álbo ryby ye KromRozm I Ov; SienLek 5v, 40; SkarŻyw 311, 483 [2 r.]; Calep 938b. [Ponadto w połączeniach szeregowych 12 r.; w przeciwstawieniach 2 r.; w polączeniach niewspółrzędnych i różnych członach zdania złożonego 6 r.].
»mięso i skora« (1): mięſo y ſkorę przed namioty wyniozł y ſpalił. BielKron 38. [Ponadto w połączeniach szeregowych 6 r.; w przeciwstawieniach 2 r.; w różnych członach zdania złożonego 2 r.].
mięso czyje [w tym: G sb i pron (16), pron poss (3)] (19): RejAp 145v; Y nákarmię łupieżce twoie mięſa ich/ á iako moſzcżu krwie ſwey opiją ſię BudBib Is 49/26. Cf Zwroty.
W przeciwstawieniach: »pierze, skora ... mięso« (2): Gdy mu ſie więc łotrowie z dáleká kłániáią/ Ktorzy więcey o pierze niż o mięſo dbáią. RejWiz 48; RejZwierz 43.
»jeść mięso sw(oj)e« = działać na własną zgubę (2): Szalony zćiſka ręce ſwoie/ á ie mięſo ſwe [comedit carnes suas] Leop Eccle 4/5; BielKron 80.
mięso czyje (1): Morticina caro, Zdechlina/ zdechłych zwierząt mięſo Mącz 232c.
»mięso i krew« (1): Piſſe Páweł śwyęty do Korynthczykow: Myęſo y kreẃ kroleſtwá bożego otrzymáć nye może KromRozm II r4.
Synonimy: 1. ciało, zest.: »dziwe mięso«: »martwe ciało«; c. ścierw, trup, zdechlina; 2. ciało.
Cf [MIESIWOŚĆ], MIĘSOPUST, [MIĘSOPUSTNIK], MIĘSOPUSTNY, MIĘSOPUSTOWAĆ, MIĘSOPUSTOWANIE, MIĘSOPUŚCIĆ, MIĘSSOJAD
RS